Modelogica

De logica achter de looks

 

WAT IS MODELOGICA?

Modelogica is een nieuwsbrief over de logica achter de looks. Modelogica gaat niet over do’s en dont’s, de comeback van de broekrok of het ruitje, wél over de grote lijnen.

Modelogica selecteert de beste stukken uit de (inter)nationale media en voorziet ze van context, zodat jij in één keer bij bent. Modelogica is radicaal onafhankelijk, analytisch en toegankelijk.

Modelogica zoekt naar alternatieve scenario’s, signaleert creatief talent en analyseert nieuwe businessmodellen. Én Modelogica reflecteert op de snelle ontwikkelingen in de modewereld en legt uit wat de relatie is met maatschappelijke trends.

 

WAAROM?

De grote vernieuwingen in de mode zitten niet langer in steeds een ander dictaat; de minirok en de skinny jeans kunnen prima naast elkaar bestaan, idem dito voor het ruitje en de panterprint.

Vernieuwing zit tegenwoordig meer in hoe iets wordt gemaakt en verkocht, welke maatschappelijke thema’s een modemerk of een ontwerper aansnijdt en welke keuzes een bedrijf maakt op het gebied van duurzaamheid, diversiteit en circulariteit. Maar wie legt de logica achter de looks uit? Modelogica dus.

Modelogica bevraagt de status quo. Want het wordt tijd om de bestaande modelogica opnieuw te definiëren. In hoeverre is er ruimte voor een systeem waarin economische groei niet de enige maatstaf is en waarin meer niet altijd beter is? En hoe ziet dat er dan uit?

 

WIE?

Mijn naam is Bregje Lampe, onafhankelijk modejournalist. Ik begon na een MA Fashion Journalism (cum laude) in Londen in 2005 bij Het Parool, waar ik een wekelijkse bijlage en een halfjaarlijks magazine over mode heb opgezet. In 2012 ben ik overgestapt naar de Volkskrant. De afgelopen jaren heb ik verslag gedaan van de modeshows in Parijs en Milaan, ik heb vrijwel alle modetentoonstellingen in Nederland en België gerecenseerd, bekende en minder bekende ontwerpers geïnterviewd en opkomend talent en nieuwe businessmodellen gesignaleerd.

Nu is het tijd voor iets nieuws.

Als docent en coach van het Amsterdam Fashion Institute ben ik betrokken bij het opleiden van een nieuwe generatie modeprofessionals. Modelogica is mijn eigen digitale speeltuin; het is een work-in-progress. Dat alles er zo lekker uitziet, is te danken aan Frédérique Schimmelpenninck Van der Oije, artdirector en grafisch ontwerper met ervaring bij onder meer HPdeTijd, Volkskrant magazine, Het Algemeen Dagblad, de Rabobank en het UWV. Alles is grafisch, want er is (nog) geen budget om eigen beeld te laten maken en we willen niet afhankelijk zijn van persbeeld of andere clichés. Dat de site zo lekker loopt, is te danken aan Marloes Wardenier, allround digital professional met ruim tien jaar ervaring in nieuwe media én met gevoel voor esthetiek, ethiek en journalistiek.

 

HOE?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, die maximaal twee keer per maand verschijnt. Altijd op donderdag. Modelogica is een vrijplaats om na te denken. Heb je ideeën over de inhoud of een vraag? Kom maar door: bregje@modelogica.com.

 

 

Modelogica
Modelogica #12: veel marketing, weinig meaning
Modelogica #11: nieuwe winkels, oude kleren
Modelogica #10: waar moet mode nu over gaan?

Abonneer je op de Modelogica nieuwsbrief