Nu aan het lezen
Vrouw in pak, please

Vrouw in pak, please

Modelogica-archief

Vrouwen zijn de nieuwe mannen, ook in de mode. Terwijl de man zich steeds meer casual kleedt, kiezen vrouwen vaker voor een pak.

Door: Bregje Lampe | Eerder gepubliceerd op 6 januari 2018 in Volkskrant magazine

‘Ik voel me lekkerder in een pak dan in een jurk’, zegt Barbara Sloesen terwijl ze met een grote tas onder de arm de nieuwe winkel van Suistudio in Amsterdam verlaat. In haar tas zit een bordeauxrood pak dat passend is gemaakt door een van de coupeuses in de winkel. De 29-jarige actrice is een liefhebber van pakken. Al jaren. Op de rode loper draagt ze ook weleens een jurk, maar ze komt liever in pak. Tijdens de première van de serie Soof, een nieuw begin droeg ze een doublebreasted roze corduroy pak, ook uit de collectie van Suistudio. ‘Dat is het leuke aan hun pakken: ze zijn niet saai. Zo’n roze pak is toch supercool?’

Suistudio is een initiatief van Fokke de Jong, de man achter het Nederlandse pakkenbedrijf Suitsupply. Hij heeft wereldwijd al een heleboel winkels met mannenpakken en nu heeft hij zich op de vrouwenpakken gestort. Na de opening van Suistudio-winkels in Shanghai en New York, opende begin december een vestiging in de Amsterdamse Cornelis Schuytstraat, een van de chicste winkelstraten van de stad. Daar hangen vooral veel pakken, aangevuld met een paar bijpassende jassen, truien en overhemden.

De Jong is ervan overtuigd dat er een grote markt is voor pakken voor vrouwen. En dat is niet zo gek: zoveel spelers als er zijn op het gebied van mannenpakken, zo weinig zijn er op het gebied van vrouwenpakken. Nan en Shesuit zijn de belangrijkste twee, maar die zijn erg a-modieus. In jargon heet de markt voor vrouwenpakken een groeisegment. Natuurlijk speelt een door de wol geverfde ondernemer als De Jong – zijn bedrijf was vorig jaar goed voor een omzet van 210 miljoen euro, 30 procent meer dan het jaar daarvoor – daarop in.

Dochter in pak

‘Met Suistudio willen we hetzelfde als met Suitsupply: kleermakerswerk voor een groot publiek bereikbaar maken. We krijgen al jaren honderden mailtjes per week met de vraag waarom er niet zoiets is als Suitsupply voor vrouwen. Een pak is echt niet meer alleen iets voor vrouwen in het bedrijfsleven. Mijn 14-jarige dochter bijvoorbeeld, gaat in onze pakken naar school. Met gympen eronder’, zegt De Jong.

Tien jaar geleden had zijn dochter (even afgezien van haar leeftijd op dat moment) het waarschijnlijk niet in haar hoofd gehaald om in een pak naar school te gaan. Toen was een pak nog synoniem voor conservatief en oubollig. Dat het pak een keer terug zou komen als mode-item – het was ook populair in de jaren tachtig en negentig – was te verwachten: alles wat uit is, komt weer in.

Maar het pak van nu is niet te vergelijken met de powersuits van ontwerpers als Helmut Lang en Thierry Mugler, die vrouwen in de jaren tachtig en negentig droegen. Toen waren het echt statements: je liet ermee zien dat je evengoed in staat was als een man om carrière te maken – dat moest toen nog worden benadrukt. Je kunt ook zeggen: in de jaren tachtig en negentig kozen vrouwen voor een afgeleide van mannenkleding omdat ze serieus genomen wilden worden.

Omdat het kan

Nu kiezen vrouwen niet voor een pak omdat het moet, maar omdat het kan; het pak is als het ware genderneutraal geworden. Zie het als een modieuze uitingsvorm van het emancipatieproces, een subtiele vorm van girlpower. Het beste voorbeeld hiervan zijn de jonge vrouwelijke ontwerpers die het afgelopen jaar met pakken aan de haal zijn gegaan (zie kaders. Dat zijn allemaal vrouwen tussen 20 en 30 jaar. Die dragen geen pak omdat ze zich willen laten gelden tegenover mannen of omdat ze hele dagen in vergadering zitten, ze dragen een pak omdat het in de mode is. 

Want ook op de catwalk, bij merken als Céline, Max Mara, Acne Studios, Lemaire, Gucci, Tom Ford, Stella McCartney en Dries Van Noten zijn de laatste tijd volop pakken te zien; ‘Merkel beats Melania’, kopte deze krant bijna een jaar geleden al boven een bespreking van de modeshows in Milaan, waarin pakken een belangrijke rol speelden.

Overigens is de opmars opmerkelijk, want in de mannenmode speelt het pak de afgelopen jaren nog maar nauwelijks een rol van betekenis. In de boardroom worden ze heus nog wel gedragen, maar op en rondom de catwalk zijn capuchontruien en joggingbroeken populairder. ‘Pakken zijn een heel belangrijk item voor het komende seizoen’, bevestigt Tiffany Hsu, inkoper van mytheresa.com – de favoriete webwinkel van veel modeliefhebbers.

‘Ik heb vrij veel pakken ingekocht, want ik verwacht dat ze goed verkopen. Veel van onze klanten zijn werkende vrouwen die er representatief uit willen zien. Maar een pak is ook gewoon cool. Wie een blazer en een bijpassende broek wil dragen, is namelijk niet langer aangewezen op een klassiek zwart ensemble. Het kan veel origineler: kijk maar eens naar het roze pak van Gucci.’

Modest dressing

De opmars is onderdeel van een bredere trend in de mode, die door The International New York Times ‘modest dressing’ werd gedoopt. Het is een manier van kleden die haaks staat op de weinig-aan-de-verbeelding-overlatende stijl van de Kardashians. Hoe dat eruitziet? Oversized broeken in plaats van skinny jeans. Hooggesloten overhemden in plaats van strapless tops. Coltruien in plaats van V-hals-truien. Wijde rokken tot op de kuit of zelfs de enkel in plaats van strakke minirokken.

En het pak dus.

‘Vrouwen mogen eindelijk zijn wie ze willen zijn, dat brengt een nieuwe manier van kleden met zich mee’, zegt trendforecaster Truus Dokter. ‘Het dragen van een pak is daarvan het meest sprekende voorbeeld. Het heeft te maken met keuzevrijheid en het durven claimen van je waardigheid. Bij mannen gebeurt hetzelfde, maar die gaan zich juist meer casual kleden. Het duurt nog even voordat het damespak overal is, maar het is net als met de kleur paars: komend najaar kan niemand er nog omheen.’

Bekijk reacties (0)

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© Modelogica 2020

Scroll naar boven